EHBO en BHV bijspijkeren door te ontsnappen uit een escaperoom!

Bij Van Rijn Brandbeveiliging en Veiligheidsopleidingen in Tholen kun je je EHBO of BHV-papieren bijhouden door uit twee escaperooms te ontsnappen. Theorie afwerken hoeft niet meer per se alleen in een klaslokaal. ,,We zijn hiermee uniek in Zuidwest-Nederland”, zegt Niek Ridderhof. Maikel Goudzwaard uit Poortvliet heeft de spellen bedacht samen met Van Rijn. De escaperooms zijn vanaf volgende week in gebruik en zijn verwerkt in de BHV en EHBO herhalingslessen. De escaperooms zijn ook los te boeken als teambuilding.

Niek Ridderhof en Hermen Geluk van Van Rijn met Maikel Goudzwaard van Uitje in jouw stad in één van de escaperooms.

Het nieuwe bedrijfsmagazijn bij Van Rijn moet worden ingericht. Een nieuwe medewerker heeft er een potje van gemaakt. Bijna alles staat en hangt op de verkeerde plek. Meer uitleg komt er niet. Je stapt met je collega’s de ruimte binnen, de klok gaat tikken en 45 minuten later moet je weer buiten staan. Dit is het scenario waar Brand en Ontruiming wordt getoetst. In de andere ruimte is er aandacht voor Eerste Hulp. Je gaat naar een fietsenmaker voor een nieuwe fiets. In de zaak ligt een baby in een maxi cosi. Het kind speelt met een dopje van een fietsventiel. Er komen verder geen aanwijzingen. De klok gaat tikken. Wie de escaperooms volbrengt heeft een groot deel van de benodigde theorie voor EHBO en BHV-herhaling doorlopen. ,,We zijn hiermee uniek in Zuid-West-Nederland”, zegt Niek Ridderhof.

Samenwerken

Vanaf aanstaande dinsdag zijn de escaperooms in gebruik om de theorie van EHBO en BHV-diploma’s bij te houden. Escaperooms zijn er normaal gesproken voor vermaak. Ze zitten door heel het land. Bijvoorbeeld bij Scherpenisse bij de Zeester. Groepen krijgen meestal een uur om aan de hand van aanwijzingen in de ruimte raadsels op te lossen. Ieder goed antwoord brengt de deelnemers een stap verder bij de uitgang. Het is een speelse manier om voor saamhorigheid in een team te zorgen. Niet voor niets zijn escaperooms een geliefd bedrijfsuitje. ,,Zo kun je snel merken of je goed kan samenwerken”, zegt Ridderhof.

De escaperooms zijn een volledig Thoolse productie. Poortvlietenaar Maikel Goudzwaard heeft onder naam van zijn bedrijf Uitje in Jouw stad al diverse escaperooms in de regio gemaakt, waaronder die in Scherpenisse. Die bij Van Rijn, waarbij de kennis zich op één gebied toespitst, was ook nieuw voor hem. Hij is helemaal in de materie gedoken om te zorgen dat alle onderdelen terugkomen  ,,Ik weet zeker dat ik voorlopig geen BHV-cursus hoef te volgen”, zegt hij lachend.

Raadsels

Gewone escaperooms zitten vol aanwijzingen en dat is meteen het verschil met deze educatieve variant bij Van Rijn. ,,De kennis voor deze escaperoom moet in het hoofd van de BHV-er zitten”, zegt Hermen Geluk van Van Rijn. Als bedrijfsleider werkte hij nauw samen met Maikel Goudzwaard om de juiste raadsels en vragen te bedenken. Ze kunnen niet al te veel vertellen. Het moet immers niet te makkelijk worden voor de bedrijfshulpverleners. ,,Normaal gesproken zit de oplossing in de escaperoom. Nu hebben ze dat ’s ochtends in de theorieles gehad of staat in het boek”, legt Goudzwaard uit. ,,Zonder kennis van BHV krijg je het niet opgelost.”

Afstudeerscriptie

Het is een manier om doorgaans droge kost op een leuke manier bij de cursisten bij te brengen. Het idee voor de escaperoom had Niek Ridderhof al toen hij studeerde en hij verwerkte het in zijn afstudeerscriptie. Dat idee is nu werkelijkheid geworden. ,,Als cursusleider probeer je altijd je lessen interessant houden. Dat kan nog een hele strijd zijn. Dit is wel een hele leuke manier om je kennis bij te houden”, zegt Geluk, die eerder ook cursusleider was. ,,Je kan de opdrachten ook niet per toeval goed hebben. Als je binnen de tijd buiten bent dan heb je de stof ook echt begrepen.”

De escaperooms voldoen dan ook aan de eisen die keurmerk NIBHV stelt. Dat keurmerk mag Van Rijn ook sinds enige tijd voeren. ,,We weten zelf ook precies wat je moet weten om je diploma’s te kunnen verlengen. Elk jaar proberen we weer vernieuwend te zijn. Zo wisselen we jaarlijks de scenario’s in onze trainingsruimtes. We zorgen dat hierin de competenties getoetst worden die het NIBHV eist”, vertelt Geluk.

De escaperooms zijn vanaf nu in gebruik en zijn verwerkt in de BHV en EHBO herhalingslessen. De escaperooms zijn ook los te boeken als teambuilding. Mail naar opleidingen @vrbb.eu voor meer informatie.

 

Contact

Stevinweg 23

4691 SM Tholen

Route

088 112 9999