Wat is koolmonoxide en wat doet het met je?

koolmonoxide

In 6 weken al 40 slachtoffers van ‘sluipmoordenaar’ koolmonoxide.

De afgelopen zes weken zijn al 40 mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging. Brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting waarschuwen daarom extra voor deze ‘sluipmoordenaar’.

De CO-vergiftiging wordt veroorzaakt door defecte geisers, cv-installaties, kachels, slechte ventilatie of verstopte rookkanalen. De piekperiode van dit soort vergiftigingen vindt doorgaans pas in de winter plaats.

Twee doden in 2017

“De kou heeft in Nederland nog niet eens ingezet en nu zien we al zoveel ongevallen”, zegt Jet Vroege van Brandweer Nederland.

Vorig jaar vielen er door CO-vergiftiging twee doden en 161 gewonden, met 114 ziekenhuisopnames tot gevolg. Maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat incidenten met open haarden of houtkachels daarin niet zijn meegenomen.

Slechte ventilatie

De Nederlandse Brandwonden Stichting zegt dat uit een steekproef blijkt dat 43 procent van de ondervraagden niet weet dat een CO-melder moet hangen op de plaats waar een cv-ketel, geiser, open haard of kachel aanwezig is.

Door slecht onderhoud of slechte ventilatie kan koolmonoxide zich verspreiden. Het reukloze gas wordt niet opgemerkt en de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Daarom kan dat zonder ingrijpen leiden tot bewusteloosheid of erger.

Wat is koolmonoxide en wat doet het met je?

bron: www.rtlnieuws.nl

Contact

Stevinweg 23

4691 SM Tholen

Route

088 112 9999