Veiligheid op de werkvloer

Waar denkt u aan als er gesproken wordt over veiligheid op de werkvloer? Veel mensen denken direct aan veilige en gekeurde arbeids- en veiligheidsmiddelen. Toch blijkt veiligheid op de werkvloer niet alleen maar over deze middelen te gaan.

Bij veiligheid op de werkvloer gaat het niet enkel om het werken met veilige en goedgekeurde middelen. Denk hierbij aan gereedschappen, machines, ladders, steigers, apparaten en installaties. Veilig gedrag is minimaal net zo belangrijk. Zonder veilig gedrag begin je dus niets met veilige en goedgekeurde middelen. Het juiste gebruik van middelen, het regelmatige onderhoud van middelen, heldere voorlichting en duidelijke werkinstructies verhogen gezamenlijk de veiligheid. Werkgevers en werknemers zijn hier dus samen verantwoordelijk voor.

Maar hoe weet u nu als werkgever of werknemer of u veilig werkt? Dit begint bij het in kaart brengen van alle risico’s binnen uw bedrijf of organisatie. Dit wordt gedaan door het opmaken van een Risico- Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E). De RI&E is een verplicht onderdeel van de Arbowet.

Deskundig advies

Als de RI&E door, of met behulp van een deskundige is opgesteld, komt hier een Plan van Aanpak uit voort. Op die manier worden alle risico’s in kaart gebracht. Zo zult u de risico’s binnen uw bedrijf of organisatie tegen kunnen gaan of kunnen beperken.

Direct starten onder begeleiding van een deskundige? Neem dan contact met ons op.

Contact

Stevinweg 23

4691 SM Tholen

Route

088 112 9999