Slecht onderhoud aan AED apparaten

5210 AED Defibtech-web

Op 9 januari 2016 stond er in veel kranten een bericht rondom het slecht onderhouden van AED apparaten. Eigenaren van AED’s vergeten vaak het onderhoud aan de apparaten waardoor deze tijdens een inzet kunnen weigeren.

Dit wordt ook onderbouwd door verschillende leveranciers. Hoge kosten en onwetendheid zorgen ervoor dat de apparaten slecht onderhouden worden. Bedrijven hangen het apparaat wel op in hun pand, maar kijken hier nauwelijks meer naar om.

De redenatie van klanten is vaak: ik heb een duur AED apparaat aangeschaft, dus ik ben toch beschermd? Men denkt al gauw dat men door aanwezigheid van een AED veilig is. Terwijl bij een mankement aan het apparaat het slachtoffer niet meer geholpen kan worden.

Nederland telt tussen de 60.000 en 80.000 AED apparaten. Slechts 10.000 apparaten zijn hiervan geregistreerd. Het registreren van een AED apparaat kan bij de oproepsystemen van Hartveilig wonen en Hartslagnu. Deze systemen zijn gekoppeld aan de 112-meldkamer.

Verantwoordelijkheid

De eigenaar van een AED apparaat is verantwoordelijk voor het onderhouden van het apparaat en eventueel vervangen van kapotte en/of gedateerde onderdelen. Veel apparaten geven zelf aan wanneer bijvoorbeeld de accu aan vervanging toe is. Het apparaat gaat dan piepen of geef een lichtsignaal.

Bestendigheid

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn AED’s niet vorst- en vochtbestendig. Het plaatsen van een AED in een roestvrijstalen kast aan de buitenmuur zal het apparaat dus niet goed doen. Tijdens een inzet onlangs in Bergen op Zoom heeft een vrouw ternauwernood de weigering van een AED overleefd. Later bleek dat de AED door vochtoverlast onbruikbaar was geworden.

Onderhoud

Het onderhouden van een AED hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het tijdig vervangen van de elektroden en batterij zorgt ervoor dat uw AED blijft werken. Deze controle kunnen wij voor uw apparaat verzorgen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Contact

Stevinweg 23

4691 SM Tholen

Route

088 112 9999