Hoe kies je een goede bhv-cursus?

Veilig werken: het wordt steeds vanzelfsprekender. Werkgevers zijn in Nederland wettelijk verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Maar ze kiezen er – gelukkig – ook steeds vaker uit zichzelf voor om werk te maken van veiligheid.

Belangrijk onderdeel van een goed veiligheidsbeleid is een goede bedrijfshulpverlening. De kwaliteit van je bhv-organisatie staat of valt met een goede (herhalings-)cursus voor de bhv’ers in je organisatie. Maar hoe kies je nu een goede opleider?

Wat is jouw doel van een bhv-cursus?

Het selecteren van de juiste bhv-cursus begint met nadenken over de vraag wat veilig werken betekent voor je organisatie en je medewerkers. Hoe belangrijk vind je het dat medewerkers goed en kundig kunnen handelen tijdens een calamiteit? Let je primair op prijs en wil je een basaal veiligheidsniveau realiseren, of wil je simpelweg het allerbeste voor je mensen? Hoe is het op dit moment gesteld met het veiligheidsbewustzijn in je organisatie? Deze en andere vragen spelen een rol bij het selecteren van een opleider die goed bij je organisatie past.

Minimale eisen aan een cursus

Afhankelijk van je specifieke wensen en uitgangspunten, kun je vervolgens op zoek gaan naar een passende bhv-cursus. Dat is vaak nog een hele opgave; Nederland kent duizenden aanbieders van veiligheidsopleidingen. Dat maakt het lastig om het kaf van het koren te scheiden.

Wat de specifieke eisen ook zijn, als werkgever wil je in elk geval kunnen rekenen op een bepaald kwaliteitsniveau; een minimale ondergrens, die garandeert dat een bhv-cursus de veiligheid op de werkvloer daadwerkelijk bevordert. Dit is niet alleen belangrijk voor de (eigen) veiligheid op de werkvloer, maar ook om aan de wettelijke eisen van bhv te voldoen. Zo voorkom je actief schade voor je organisatie.

Meer weten over de verplichting? Lees dan: Bhv verplicht? De Wet- en Regelgeving.

Vrije keuze van je bhv-opleider

De keuze van een opleider of opleidingsinstituut is vrij. Het is wenselijk om aan het einde van de bhv-cursus of opleiding een toets of examen te laten plaatsvinden waarin de cursist moet aantonen de onderwerpen te beheersen. Ook de keuze van een examenbureau is vrij. Een sterke aanbeveling is dat het examenbureau dat de toets afneemt onafhankelijk is van het opleidingsinstituut. Deze onafhankelijkheid bevordert een objectieve examinering en daarmee een grotere kwaliteitsgarantie. Bij het goed doorlopen van een examen kan een certificaat van waarde aan de cursist worden afgegeven.

Wat is onafhankelijke certificering?

Het lastige is dat er wettelijk gezien geen specifieke kwaliteitseisen voor  bhv-opleidingen en -examenbureaus bestaan; in principe mag iedereen een bhv-cursus verzorgen en een eigen certificaat afgeven. In de meeste gevallen is zo’n certificaat echter niet meer en niet minder dan een bewijs van deelname.

Als onafhankelijke partij introduceerde het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV) in 2017 daarom een vernieuwd bhv keurmerk: een onafhankelijk kwaliteitsstempel dat – in tegenstelling tot een bewijs van deelname uit de printer – daadwerkelijk iets zegt over de kwaliteit van een bhv-cursus

Bhv-opleiders die het NIBHV Keurmerk willen behalen, moeten bewijzen dat ze voldoen aan strikte eisen op het gebied van kwaliteitszorg, leeromgeving, didactische kwaliteit, voorzieningen en toetsing. Ná het behalen van het Keurmerk houdt NIBHV de vinger aan de pols tijdens periodieke herhalingsaudits en praktijkbezoeken. Van Rijn Veiligheidsopleidingen heeft het NIBHV Keurmerk.

Kwaliteitsborging van opleidingen

Het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening heeft met het Keurmerk een middel tot waarborgen van kwaliteit. Het NIBHV Keurmerk zelf maakt echter deel uit van een breder systeem van kwaliteitsborging. Onderstaande afbeelding laat zien wat kwaliteit voor NIBHV betekent, en hoe onze onafhankelijke certificering daarbinnen past.Kwaliteitsborging_NIBHV

Klik op de afbeelding voor een uitvergrote weergave.

Waar vind je NIBHV gecertificeerde bhv-opleiders?

Ben jij je aan het oriënteren op een bhv-cursus of opleider? Ga dan na bij de betreffende bhv-opleider of deze onafhankelijke NIBHV persoonscertificering met controles door NIBHV aanbiedt. Of ga voor een opleider die daarnaast ook jaarlijks door NIBHV geauditeerd wordt op 5 pijlers (kwaliteitszorg, leeromgeving, didactische kwaliteit, voorzieningen en toetsingen). Dan kies je voor een Keurmerkopleider. Deze vindt je door heel Nederland. Weten waar bij jou in de buurt een Keurmerkopleider zit? Je vindt bij ons een register waar je aangesloten Keurmerkhouders kunt zoeken die bij jou in de buurt opleidingen verzorgen.

Van Rijn Veiligheidsopleidingen in Tholen is één van de 27 bedrijven in Nederland die het keurmerk van het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV) mag dragen. Wanneer u naar aanleiding van dit artikel een vrijblijvende afspraak wilt plannen, kan dat door in het rechter menu te klikken op afspraak maken. U kunt ook een terugbelverzoek achterlaten. Wij nemen dan binnen 24 uur contact met u op.

BRON: Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV)

Contact

Stevinweg 23

4691 SM Tholen

Route

088 112 9999