Controle en onderhoud Brandkranen

Een brandkraan (ook wel hydrant genoemd) is een watertappunt bedoeld voor de brandweer. Voordat de eigen watervoorraad op is, kan de brandweer op een brandkraan aansluiten. Brandkranen zijn dan ook bedoeld als aansluitpunt op een droge blusleiding. Deze leidingen worden toegepast in grote of hoge (flat)gebouwen als blusvoorziening voor de brandweer.

Onderhoud en controle brandkranen

Onderhoud en controle van de brandkranen valt onder NEN norm 1594 . Van Rijn Brandbeveiliging is onder andere gespecialiseerd in het onderhoud en de controle (keuren) van brandkranen volgens de NEN 1594.

In de NEN 1594 wordt onder andere aangegeven dat de onderhoudsprocedures en de werkzaamheden verricht dienen te worden door REOB-gediplomeerde deskundingen (Regeling voor de Erkenning van Onderhoudsbedrijven Kleine Blusmiddelen).

Al onze medewerkers zijn in het bezit van het diploma REOB. Hiermee heeft u direct de garantie voor de kwaliteit, die u van ons mag verwachten.

Hieronder staan globaal de stappen beschreven, volgens de NEN 1594, voor het onderhoud van brandkranen:

Inspectie brandkraan/ aansluitpunt:

 • jaarlijks onderhoud (keuring) door een REOB monteur (Regeling voor de Erkenning van Onderhoudsbedrijven Kleine Blusmiddelen)
 • Dit bestaat onder andere uit:
 • een controle van alle onderdelen, waaronder ook het voedingspunt met bijbehorende kast;
 • nakijken en conditioneren van de rubberen afdichtingen;
 • spindels nakijken en conditioneren (zijn deze goed gangbaar);
 • tijdens de controle van de kranen wordt ook de droge blusleiding visueel geïnspecteerd. De leiding zelf heeft ook een 5 jaarlijkse keuring nodig, uitleg hiervan vind u onder “controle droge blusleidingen”

Voordelen jaarlijkse controle brandkranen

Met de jaarlijkse controle van uw brandkranen (keuren) door Van Rijn Brandbeveiliging B.V. heeft u een aantal belangrijke voordelen:

 • u voldoet aan alle wettelijke eisen;
 • u geeft aan dat u een duidelijk veiligheidsbeleid heeft;
 • u kunt meerdere controles tegelijkertijd laten uitvoeren;
 • de brandkranen zijn gebruiksklaar;
 • u grijpt niet naar een defecte brandkraan;
 • u kan letsel aan mens en dier alsmede materiële schade voorkomen of beperken.

Brandkranen nodig?

Indien u brandkranen nodig heeft of u wilt uw bestaande brandkranen vervangen, dan bent u bij Van Rijn Brandbeveiliging B.V. aan het juiste adres. Wij beschikken namelijk over een uitgebreid assortiment goedgekeurde brandkranen. Neem hiervoor in het rechtermenu contact met ons op.

Onderhoudsovereenkomst

Jaarlijkse controle van uw brandkranen op basis van een onderhoudsovereenkomst in combinatie met andere controles en keuringen, van bijvoorbeeld de brandblussers en/of brandmeldinstallatie, is bij ons mogelijk.

Efficiënt en effectief

Vanzelfsprekend geldt hierbij een prijsvoordeel, naast het feit dat het bedrijf in één keer het aantal wettelijke controles en keuring laat verrichten, welke efficiënt (weinig oponthoud van werkzaamheden) en ook erg effectief is (één aanspreekpunt voor al uw wettelijke controles en keuringen).

Contact

Stevinweg 23

4691 SM Tholen

Route

088 112 9999